LAI VALIK REKLAAMKINGITUSI

Kõik reklaamteenused ühest kohast - mugav, kiire ning professionaalseim teenindus

Milline toime on desinfitseerival kätegeelil?

13.04.2020

Jagage seda artiklit sõpradega:

Käsi desinfitseeriv geel või vedelik on hea vahend hoidmaks ära nakatumist. Aga mil viisil siis desovahend baktereid hävitab ja kas sellest on abi ka koroonaviiruse puhul? Kas võib käsi desinfitseerivat vahendit valmistada ka ise, kui see saab poest ning apteegist otsa?

Käte antiseptik mõjub haigustekitajatele hukutavalt

Alkoholibaasilised käsi desinfitseerivad vedelikud ja geelid hävitavad mikroorganisme, nagu viirused ja bakterid, kuid nende toime põhineb vähemalt 65%-lisel alkoholil, mis bakterite rakumembraani on võimelised purustama. Rakumembraanid koosnevad rasvadest ja proteiinidest ning alkoholil on hävitav toime mõlemale. Alkoholi molekulid „trügivad“ rasvamolekulide vahele ja lagundavad need. Proteiinidel on üsna pikad molekulid, mis moodustavad justkui käärulisi volte, nähes välja natuke nagu sassis köied. Vaid väga täpselt asetunud proteiin saab toimida nii nagu vaja. Kuna alkohol kiilub enast käärdude vahele ja paiskab need segamini, siis proteiinimolekul muutub toimimatuks.

Niisiis põhineb käte antiseptikumi mikroobe hävitav toime nii rakumembraani hajutamisel kui ka proteiinide vigastamisel.

Alkoholibaasilised antiseptikumid on reeglina laia bakteritsiidse ja fungitsiidse toimega, hävitades Gram-positiivseid ja Gram-negatiivseid baktereid (sealhulgas tuberkuloosi tekitaja), viirusi (koroonaviirus, HBV, HIV, Rota, Adeno, HCV, MRSA, Herpes simplex). Tavaliselt on geelidele lisatud ka nahakaitsekomponente, millel on rahustav toime ning mis aitavad kiiresti taastuda naha normaalsel mikroflooral, niiskustasakaalul ning kaitsefunktsioonidel.


Mis hävitab koroonaviiruse? 

Tuleb meeles pidada, et viirus pole elusorganism, vaid asub elus ja eluta looduse vahepeal. Viirusel puudub rakuline ehitus. Ta küll paljuneb, kuid ei toitu ning temas puudub ka ainevahetus. Koroonaviirus on ehituselt sarnane pallikesega, mida ümbritseb lipiidne ehk rasvjas kest, millest ulatuvad välja valgust moodustunud sarvekesed. Selliseid sarvekesi kasutab viirus, et kinnituda raku külge. Lipiidkesta sees on valgukogum, mille sees aga viiruse pärilikkusaine ehk RNA. Viirus paljuneb, nakatades elusorganismide rakke. RNA-viirustele on omane väga kiire paljunemine ja suur muutlikkus

Inimese organismi kandub viirus limaskestade kaudu. Seega tuleb kaitsta silmi, suud ja nina. Otstarbekas on rahvarikastes kohtades kanda kaitsemaski (sobib ka nn kirurgimask) või respiraatorit. Koroonaviirus liigub hingamisteedese ja lõhub kopsurakke, tekitades kopsupõletikku.

Koroonaviirust kaitseb tegelikult ainult välimine lipiidkest ehk rasvakiht. Mis tähendab, et lihtne kätepesu seebiga on tõhus nakatumisvastane abinõu. Seebivaht lagundab rasva, kuid käsi peab hõõruma korralikult, vähemalt 20 sekundit, et tekiks seebivaht ja kasutada tuleks sooja vett! Kui kaitsev rasvakiht lõhustub, siis viirus hävib.

Viirusi aitavad kahjutuks muuta ka alkoholi sisaldavad antiseptilised vedelikud, kuid nagu eelpool nimetatud, siis alkoholiprotsent peab olema vähemalt 65%. 

NB! Desinfitseerimiseks ei sobi äädikas, samuti ei tapa alkoholi joomine juba organismis asuvat viirust. Kuna viirus pole elusorganism nagu seda on bakter, siis pole mõtet kasutada  ka antibakteriaalseid salvrätte või manustada antibiootikume.


Kuidas desinfitseerivat kätegeeli kasutada?

Kaitseks mikroorganismide vastu kanda kuivadele kätele 3-5 ml geeli, et käed oleksid kaetud ja hõõruda see naha sisse 30 sekundi vältel.


Lugege veel isikukaitsevahendite kohta siit:

Kas mask kaitseb meid viiruste eest?

Antibakteriaalsed SafeTouch pastapliiatsid - tõendatud efekt!

Reklaamkingitused ja roheline mõtteviis

Jagage seda artiklit sõpradega: